Digital Clock and Date

Pretrazi ovaj sajt

петак, 04. август 2017.

Bezglutensko brasno



Novo bezglutensko brasno

   Bezglutenska ishrana mozda nece morati da znaci hranu bez psenicnog brasna  , navodi se  u novom istrazivanju , sa  novim alternativnim tipom psenice bezglutenska dijeta ce biti moguca . Nova studija analizirala je toksicne komponente proteina glutena u vise varijanti psenicnog brasna I preduzela prvi korak ka razvoju proizvoda koji su bezbedni za osobe obolele od celijakije.

Bezglutensko brasno
   U poslednjih nekoliko godina , istrazivanje koje tezi da razjasni odnos izmedju proteina psenicnog glutena I reakcije koje proizvodi , sve je popularnije. Jedna od teorija , bez jasnog naucnog osnova , kaze da savremen nacin proizvodnje psenice ima za cilj da poboljsa elasticnost hleba , sto je zapravo doprinelo povecanju broja obolelih od celijaklije s kraja 20. Veka.

   Nova studija , objavljena u casopisu food chemistry , kaze da cak najstarije sorte psenice , koje nisu predmet izmene , mogu biti toksicne preko nekih komponenti glutena , koji se nazivaju epitopei I koji su odgovorni za autoimuni odgovor u slucaju celijakie. 

Istrazivanje treba da otkrije potencijal proizvodne  prakse da razvija proizvode od psenice koji su bezbedni za obolele . Geneticka raznovrsnost otezava dobijanje raznih vrsta psenice , koji nisu toksicne uz zadrzavanje viskoelasticnih svojstava glutena.  Iz tog razloga , ucenje o razlicitim sortama ce omoguciti razvoj novih tehnika proizvodnje pomocu kojih ce to biti moguce.

Lesaffre se intezivno prosiruje u Zapadnoj Evropi


   Lessaffre je od kraja  prosle godine  imao tri akvizicije , ucvrscujuci time svoje prisustvo na rastucem trzistu pivskog I pekarskog kvasca , kako navode u Food Business Review. Na samom  pocetku 2017. 

Lasaffre
Pripojili su se Sanseient , francusku kompaniju smestenu u Strasburgu , koja proizvodi I prodaje ekstrate od kvasca uglavnom za ljdsku upotrebu I industriju hrane za zivotinje. Sensient je inace bila deo Sensient Technologies group , globalnog proizvodjaca ukusa , boja I mirisa .
   Jos dve akvizicije je Lesaffre preuzeo u decembru 2016. I to LFI Tollblend u Velikoj Britaniji I Tecno u Spaniji .  Direktor kompanije Lesaffre Antoan Bol ovim povodom izjavio :

“ Lesaffre pozdravlja ove akvizicije u dve zemlje , Britaniji I Spaniji , gde smo bili prisutni dugi niz godina. Ovo je u potpunosti u skladu sa nasim strateskim ciljevima razvoja u pekarskoj industriji I omogucuje nam da prosirimo I ojacamo nasu ponudu nasim kupcima u pogledu aditiva I tehnicke pomoci za pecenje.”

Peciva Maxipek
   Sa sedistem u Vorcesteru , Velikoj Britaniji , LFI Tollblend proizvodi mesavine sastojaka za sektore peciva I druge vrste procesuirane hrane . Zaposljava 35 ljudi , a kompanija , takodje , ima kapacitete za bezglutensku proizvodnju . Tecno pekara, koja zaposljava petnaestoro ljudi I ima jedinicu za proizvodnju I labaratoriju , druga je akvizicija od strane kompanije Lesaffre.
   
 U isto vreme , Lesaffre je otvorio novi logisticki centar za proizvodnju kvasca u Parmi , Italiji . Zaposljavajuci 120 ljudi , Lesaffre je prisutan  u Spaniji od 1991. Godine sa fabrikom kvasca u Valadolidu. Pre nekog vremena Lesaffre je lansirao novi brend kiselog testa Livendo , koji pekarima nudi siroke mogucnosti .

Stare zitarice za zdravo srce

Istrazivanje koje je pre nekoliko meseci  objavljeno u magazinu International Journal of Food Scinces and Nutrition pokazalo je da razne stare zitarice imaju izuzetno pozitivan uticaj na zdravlje ljudi .


Zitarice

U istrazivanju je ucestvovalo 45 zdravih osoba kojima  je u ishranu uveden hleb napravljen od starih vrsta zitarica , kao zamena za hleb koji su inace jeli , napravljen od modernih sorti .Rezultati su bili vidljivi nakon samo 8 nedelja . Znacajno je smanjen ukupan holesterol , narocito nivo LDL holesterola I glukoze , kao I znacajan rast odredjenih celija koje nas stite od kardiovaskularnih oboljenja . 

Ova studija bi mogla da utice na proizvodjace  da razmisle o tome da uvrste neke od ovih zitarica u svoje uzgajivacke strategije .

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Oglas