Digital Clock and Date

Pretrazi ovaj sajt

недеља, 26. новембар 2017.

Sveze voce u pekarstvu



       Sveze I socno

Upotreba svezeg voca u pekarskim I poslasticarskim proizvodima

U narednom periodu , kao ii svakog proleca , ocekuje nas obilje svezeg voca koje je , zbog pogodne klime I dosta suncanih sati na ovim prostorima , vrlo aromaticno I puno ukusa.


Sveze voce


Trendovi koji su zastupljeni u poslednje vreme usmereni sun a zelje krajnjih potrosaca u smislu koncepta zdrave hrane I koriscenja svezeg voca , sa sto manje obrade I aditiva . ovo su ukratko smernice za sve nase pekare, poslasticare kojima ovaj tekst moze pomoci da na najbolji moguci nacin iskoriste predstojece obilje voca .

Visnja

Tradicionalni proizvodi , kao I savremeni , najvise imaju prisutnu visnju u nadevima , kao I jabuku , kajsiju , sljivu . Visnja , kao sveza ili zamrznuta , pokazala se najbolje I vrlo je zahvalno voce za obradu .
Prilikom upotrebe svezeg voca treba voditi racuna o tome da su svi plodovi zdravi I u fazi tehnoloske zrelosti . Za pripremu u pekarskim proizvodima , najlepsu aromu I boju daje visnja sa ovih prostora , sorte oblacinska. Plodovi imaju tamnu boju , intezivan miris I ukus .  Sveze plodove , sa odstranjenom kosticom , mozete cuvati na temperature do +8° C do 7 dana , a u zamrznutom stanju , za pripremu nadeva je potrebno izvrsiti defrostaciju na sobnoj temperaturi od 24 casa do primene .


Visnja


Visnju mozete koristiti za pripremu nadeva u kombinaciji sa linatim testom ili kvasnim  , za strudel , kiflice I drugo . Nadev pripremati za pekarske proizvode u kombinaciji sa kristal secerom I dodatkom prezle ili mlevenog keksa kakoo bi se dobila odgovarajuca konzistencija nadeva , a mozete dodavati I komercijalne modifikovane skrobove .

Nakon pecenja proizvoda , visnja , odnosno nadev zadrzava prvobitnu boju . Da bi nadev dosao do izrazaja u testu , potrebno je da bude zastupljen oko 30% u odnosu na pojedinacne gotove komade . Ukoliko se visnja koristi za proizvode u takozvanom posipu , odnosno na povrsini proizvoda , da nebi padala dole kroz testo , pre dodavanja potrebno je ocediti voce I posuti ga brasnom .

Jagoda

Jagoda je takodje voce koje se takodje moze dobro iskoristiti u narednom peridu , ali nije najbolja za termicku obradu prilikom pripreme ( kuvanje , pecenje ) , zbog veceg sadrzaja vode I promene boje koja je neminovna . 


Jagoda

Primena jagode je u tom smislu ogranicena uglavnom na sveze stanje , za poslasticarske proizvode bez temperaturnih sokova.

Malina

Malinu koristite u svezem stanju , bez predhodnog pranja , kako se nebi ostetili plodovi .

Malina

Odlicna je za ciz kejk I poslasticarske proizvode .

Jabuka

Jabuka , kao I visnja , zastupljena je u pekarskim I poslasticarskim proizvodima I dosta se koristi u svezem ili smrznutom stanju . Koristiti sveze jabuke za pite , strudle , ne smeta u koliko je I ljuska jabuke prisutna , jer to daje rusticni izgled proizvoda . Isecena na kockice ili rendana , od sorti koji imaju belu I kiselastu pulpu , kao sto su sorte Ajdared, Blancigold.


Jabuka
 
Primenjuje se za nadev kao I kod visnje , stim sto ukoliko se cuva do primene vec usitnjena ili defrostirana , jabuka promenii boju do svelo braonkaste , ali to nece uticati na vas gotov proizvod .

Iskoristite sveze voce u vasem proizvodu na najbolji nacin I rezultat nece izostati.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Oglas