Header Ads

 • Breaking News

  Instant Brasna
  Instant Brasna


  Znacaj instant brasna u proizvodnji pekarskih proizvoda


  Novi trendovi u pekarsvu


  *Instant Kukuruzno brasno


  *Instant heljdino brasno


  *Instant ovseno brasno

  Sve o hrono ishrani! Recepti za doručak, ručak, večeru i užinu ... Ovseno brašno ... Odličan hrono hleb: Sa suncokretom i ovsenim brašnom.


  Instant brasna u sustini prestavljaju hidrotermicki obradjene preradjevine zitarica ,kao sto su prekrupa , griz I brasno.

  U tom procesu se desavaju korenite fizicko – hemijske , bioloske I mikrobioloske promene kao sto su : zelatinizacija skroba , denaturacija proteina , inaktivacija enzima , mikrobioloska sterilizacija.

  U instant brasnu skrob je zelatiniziran , sa izrazenom visokom moci upijanja vode , koja je u uskoj korelaciji sa stepenom zelatinizacije . U zavisnosti od vrste zitarica I stepena izmeljavanja , sadrzaj skroba varira od 60 – 80 %.

  Stepen zelatinizacije u instant brasnima od zitarica se krece od 40 – 60% , sto omogucava razlicite opsege doziranja u pekarskoj proizvodnji .

  Hleb


  Primena instant brasna na poboljsanju kvaliteta pekarskih proizvoda moze se objasniti znacajnim prednostima u odnosu na brasna u sirovom stanju , a ogledale se u: usporavanju retrogradacije skroba , pa prema tome u produzenju svezine , mekanoj I socnoj sredini , povecanju volumena proizvoda , poboljsanju hrskavosti kore , poboljsanju ukusa I arome I povecanju moci upijanja vode .

  Zahvaljujuci visokoj moci upijanja vode , instant brasna poboljsavaju reoloska svojstva testa , sto je  od posebne vaznosti  kod njegove  masinske obrade .

  U toku pecenja instant brasno predaje vodu skrobu , koji jos nije zelatiniziran , sto rezultira usporavanjem retrogradacije skroba , produzenjem svezine I poboljsanju mekoce sredine . Zelatiniziran skrob dodatog instant brasna je vise podlozan njegovoj enzimatskoj razgradnji do fermantibilnih secera , koji sluze za ishranu celije kvasca . To ima za posledicu poboljsanje moci stvaranja gasova ,  koji narastaju testo I povecavaju volume proizvoda .

  Povecana moc upijanja vode povecava prinos , odnosno randman proizvoda .

  Preporucujemo da procitate jos:  Instant kukuruzno brasno

  Pekari znaju , da  primenom sirovog kukuruznog brasna  nemoze udovoljiti zahtevima potrosaca  u pogledu kvaliteta kukuruznog mesanog hleba , bez upotrebe instant kukuruznog griza ili brasna .

  Instant brasno

  Savremena  proizvodnja koncetrovanih I gotovih smesa se bazira na visokom ucescu  instant kukuruznog brasna  u recepturi smesa . Treba imati na umu da proizvodnja instant kukuruznog brasna je veoma zahtevna  u pogledu izbora sorti kukuruza , posebnih marfoloskih karakeristika zrna , I visokim sadrzajem zutih pigmenata .

  U zelji da se udovolji sve prisutnijim nutritivnim zahtevima kvaliteta , na trzistu se nalazi smesa  sa integralnim kukuruznim instant brasnom  pripremljena po principu “ sto u zrnu to I u instnt brasnu” I u sustini predstavlja idealan spoj tradicionalne vodenicarske maljeve I savremene  tehnologije . Zrno kukuruza , u poredjenju sa drugim zitaricama , ima  najvecu klicu sa povisenim sadrzajem masti I secera u odnosu na cello zrno , sto je od velikog tehnoloskog I zdravstvenog znacaja . Prisutne masti su veoma bogate esencijalnim masnim kiselinama , a posebno vaznim vitaminom E.

  Kao sastavni deo instant kukuruznog integralnog brasna su mekinje , koje sadrze visok procenat biljnih vlakana , kao veoma vaznog faktora zdrave ishrane.

  Zahvaljujuci visokom sadrzaju ulja u integralnom kukuruznom brasnu , testo poseduje  poboljsana reoloska svojstva sa olaksanom obradom I stabilnoscu u celom toku fermentacije .

  Kukuruzni hleb

  Kao sto je vec navedeno , uticaj dodatog instant brasna , rezultira mekocom sredine sa produzenom svezinom do tri dana . Dobijeni hleb po ukusu I aromi u mnogome podseca  na  kukuruzni hleb nasih baka , pripremljen od vodenicarskog kukuruznog brasna.

  Povecana moc upijanja vode u znacajnoj meri povecava randman proizvoda kao bitnog faktora ekonomicnosti u primeni integralnog instant brasna.


  IInstant heljdino brasno

  Heljdino brasno se koristi u proizvodnji mesanih heljdinih hlebova I peciva , kora za pite  I raznih vrsta kolaca.

  Heljdine kore


  Mnogobrojni literaturni podaci ukazuju na visoku biolosku vrednost prema kojoj je heljda svrstana u funkcionalnu hranu .

  Navodi se da  heljda ima povoljan uticaj na snizenje krvnog pritiska , snizenje nivoa holesterola I regulisanje secera u krvi .

  Heljdino Brasno

  Za razliku od sirovog heljdinog brasna instant heljdino brasno daje hleb  I pecivo posebnih senzornih svojstava: hrskave I aromaticne kore , mekane I scone sredine sa produzenom svezinom I do 5 dana , naglasenim prirodnim heljdinim ukusom I aromom I znacajno povecanim randmanom .


  Instant ovseno brasno

  Sirovo ovseno brasno ne udovoljava zahtevima pekara u proizvodnji hleba I peciva , jer daje hleb niskog volumena , grube sredine sa oporo-gorkom notom ukusa .

  Medjutim, instant ovseno brasno , dobijeno hidrotermickom obradom sirovog ovsenog brasna , daje hleb I pecivo povecanog volumena , mekane I socne sredine sa produzenom svezinom , veoma prijatnim ukusom  przenih oraha I izuzetno visoko zdravstvenom vrednoscu.

  Zahvaljujuci najnovijim naucnim saznanjima o zdravstvenoj vrednosti ovsa primena ovsenog instant brasna postaje sve prisutnija u proivodnji hleba I peciva.
  Heljdin Hleb


  U odnosu na druge zitarice , ovas sadrzi visok sadrzaj nezasicenih masnih kiselina , visok sadrzaj punovrednih proteina  (15 – 20 %) I visok udeo biljnih vlakana , a posebno beta glukana , koji pokazuju pozitivan uticaj na peristaltiku creva I imunitet organizma . Poseduje znacajno prisustvo B1 vitamina I minerala cinka I kalijuma.

  Нема коментара

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728
  Омогућава Blogger.