• Breaking News

    Fransizing u pekarstvu




    Fransizing u pekarstvu



    Sta je franzizing?


    Najbolje je krenuti od same ideje fransizinga: po definiciji , fransiza je oblik saradnje izmedju nezavisnih preduzetnika , gde uprosceno davalac fransize daje , odnosno ustupa , primaocu fransize svoj “ know-how” I svoj brend , a primalac fransize mu , za mogucnost da koristi brend I dokazanu poslovnu ideju , placa fransiznu naknadu.

    Fransiza
    Kada “ takvu ideju prenesemo na bransu “: ako se neka pekara na bilo koji nacin trzisno dokazala , bilo da se glas o pekari ili o njenom pecivu toliko prosirio d avec ima “ poznato ime “ ili da pekara ima jako dobre finasijske rezultate , jer je dobro ustrojena I organizovana , bilo da je razvila neku inovaciju  ( poput nekog jedinstvenog recepta ili tehnologije proizvodnje , recimo) – fransizing je mehanizam da se takav , dokazani posao ponudi I drugima .


    Vlasnik pekare bi , u fransiznom sistemu poslovanja , postao davalac fransize – znaci , bio bi spreman da ustupi pravo na koriscenje svog Brenda I da prenese svoj poslovni model I celokupno znanje  ( know – how) I nekoj drugoj srani , svakako iz interesa I uz odredjenu naknadu .

    Sta je fransiza
    Ta druga strana  je primalac fransize , neko ko fransizom kupuje pravo da pokrene novi posao , a da “ odmah void dokazanu pekaru” . Primalac se oslanja na to d ace od davaoca fransize dobiti ne samo prepoznati brend , vec I sva potrebna znanja , obuku I podrsku , u svakom trenutku poslovanja .

    Sam fransizni odnos uredjuje se ugovorom , a definise fransiznim paketom . Paket je zapravo skup dokumenata , radnji , prava I procesa –sve ono cime se know – how prenosi sa davaoce na primaoce , a sam njegov “ sadrzaj “ moze da varira.
    Najcesce ga cine obuka , prirucnici , planovi , recepti , dizajn… kao I razni materijali kojima se opisuje posao .


    Zasto bi se , neko odlucio za fransizing u pekarstvu? Najcesce zato sto je za samostalno osvajanje trzista potrebno mnogoo investicija , vremena I poznavanja razlicitih sredina .
    Praksa pokazuje da u fransizing najcesce ulaze pekarski koncepti koji su zaokruzili proces – ulazu I u proizvodnju I distribuciju I prodaju .


    To znaci da imaju sopstveni pogon za proizvodnju peciva , cime postaju glavni  ( a cesto I jedini ) dobavljac pekarskog asortimana za fransizni sistem ,  cesto I mrezu sopstvenih pekara , a samim tim I dobro razvijen system distribucije . 

    Fransizing

    Za primaoce znaci da takvom fransizom dobijaju pouzdan I razradjen system nabavke za osnovni proizvod I to od proverenog dobavljaca , po najpovoljnijoj ceni , a kvalitet takvog proizvoda ce u svim pekarama koje posluju pod istim brendom uvek biti isti .


    U ovako postavljenim sistemima , od primaoca fransize se najcesce I ne trazi da  obavezno imaju predhodnog iskustva u pekarstvu. “ Na licu mesta” , u samoj pekari , gotovo ili polugotovo pecivo se  jedino pece I prodaje , a “know-how” I obuka je  preusmerena na tehniku pecenja , izlaganje peciva , prodaju , odnos s klijentima , marketing I vodjenje tekuceg poslovanja.
    Po ovom principu , u Srbiji posluju , suboticki mini-pani , beogradska kafe-pekara Kralj , niska pekara Brankovic … U Hrvatskoj su to , pak , Pek-Snack I Mlinar.


    Ima , naravno , I drugacijih modela. Slozeniji sistemi u kojima pecivo , po odredjenoj I zasticenoj recepturi davaoca , primaoci prave u samoj pekari . Osim sto podrazumeva veca ulaganja u opremanje pekare , obuka je tada duza I slozenija .
    Primaoci fransize , takodje , mnogo vise truda ulazu u nabavku svakog od potrebnih sastojaka za pravljenje peciva , iako je olaksica ako od davaoca fransize dobiju listu preporucenih I proverenih dobavljaca .


    Ovo , su stoga , samo neki od primera I modela fransizinga u pekarstvu , a ima ih vise !

    Fransizing je , dakle , slozen , sveobuhvatan I dugorocan poslovni odnos . Prava I obaveze vaze za obe strane , kao sto u istoj meri one I uzivaju u benefitima ovakvog odnosa . Davalac dobija priliku da lakes siri mrezu pekara I jaca brend , dok primalac fransize postaje “ sam svoj gazda” , ali tako sto dobija proveren recept.

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728