Header Ads

 • Breaking News

  Mleko i testa
  Mleko I njegovo tehnolosko znacenje u proizvodnji finih kvasnih  proizvoda  Mleko I mlecni proizvodi imaju u pekarstvu I poslasticarstvu raznovrsnu primenu u proizvodnji testa , masa , kremova , nadeva I premaza .

  Mleko nije propisano kao dodatak testu za fine kvasne proizvode , ali se radi postizanja boljeg kvaliteta preporucuje njegova upotreba . Naime , mleko pozitivno deluje na ukupan kvalitet kvasnih proizvoda jer poboljsava organolepticka svojstva I svezinu proizvoda.


  Mleko svojstva


  Delovanje mleka kao dodatka testu  Proizvodi pripremljeni s mlekom znatno se razlikuju od onih s vodom .
  Mlecni su veci , jace obojeni , imaju finiju poroznost sredine , imaju bolji ukus I I duze zadrzavaju svezinu nego proizvodi pripremljeni s vodom .

  Povoljan ucinak mleka na kvalitet proizvoda rezultat je njegovog sastava .
  Mleko je emulzija vode I mlecne masti I u njoj prisutnih belancevina . Ta smesa poboljsava svojstvo testa .

  Mlecni secer nemoze prevreti . On ucestvuje u reakcijama posmedjenja / rumenjenja kore I stvaranje ukusa .
  Mlecna mast utice na poboljsani ukus proizvoda .  Mleko povecava randman testa  U poredjenju s vodenim testima , testa koja sadrze mleko imaju visi randman . Razlozi za to su :
  Manji udeo vode u sastavu testa  ( mleko sadrzi 12.5 % suve materije),
  Vece upijanje vode radi bolje stabilnosti testa , sto je posledica delovanja emulzije .


  Testo sa vodom i mlekom  Testa koja sadrze mleko podnose intezivnije mesanje sto dovodi do stabilnije structure testa I do njegovog brzeg dozrevanja .

  Testa koja sadrze mleko ne stare tako brzo I na taj nacin povecavaju sigurnost u proizvodnji , a trajnost proizvoda se produzava .
  Mleko poboljsava svojstvo testa  Testa proizvedena s mlekom imaju bolja tehnoloska svojstva od vodenih testa . Ona su vunasta , stabilnija I lakes se oblikuju .

  Mleko deluje na svojstva testa tako sto poboljsava svojstva glutena .Na taj nacin se poboljsavaju svojstva rastegljivosti testa .
  Fina raspodela mleka izmedju glutenskih belancevina I skroba smanjuje lepljivost testa .  Mleko povecava stabilnost testa pri fermentaciji  Mlecna testa vru neznatno sporije od vodenih . Nesto sporije vrenje primeceno je I kod upotrebe obranog mleka. Testa koja sadrze mleko u poredjenju sa vodenim testima imaju bolju sposobnost zadrzavanja gasova I lakes podnose produzenje zavrsne fermentacije bez gubitka kvaliteta .  Zbog toga mlecna testa vec pri zavrsetku fermentacije imaju veliku zapreminu .  Mleko poboljsava kvalitet proizvoda  Mlecni proizvodi imaju veci volumen od vodenih proizvoda .

  Kora je poprimila intezivnu smedju boju koja je prouzrokovana prisutnim mlecnim secerom. Mlecni secer tokom procesa pecenja stvara s odredjenim aminokiselinama aromaticne , smedje materije –melanoidine.

  Hleb sa vodom i hleb sa mlekom


  Unutrasnja struktura mlecnih proizvoda je sundjerasto nezna I fino porozna . Ukus je aromaticno zaokruzen . Mlecni proizvodi ostaju dugo svezi .


  S porastom udela masti i/ili secera u testu smanjuje se razlika u kvalitetu izmedju mlecnih proizvoda I onih s vodom kao osnovnom tecnosti u mesenju testa .  Obrano mleko nije tehnoloski znacajno  Povoljno delovanje mleka na svojstva testa I kvalitet proizvoda je , pri upotrebi nemasnog mleka ( obrano mleko ) , jasno ograniceno .

  Nema nikakvih razlika u preradi testa iz punomasnog I onih iz obranog mleka . Ali , testa s obranim mlekom su nestabilnija pri fermentaciji . To je vidljivo I u volumenu proizvoda I u svojstvima unutrasnje strukture .  Mleko u prahu je indenticno svezem mleku  Upotrebom mleka u prahu postize se jednako povoljno tehnolosko delovanje kao I koriscenjem svezeg mleka .
  Upotreba mleka u prahu umesto svezeg mleka cak ima I izvesne  prednosti :
  Usteda na troskovima zbog povoljnije cene pri kupovini vece kolicine za zalihu ,
  Nizi troskovi skladistenja ,
  Kontinuirana dostupnost.

  Ali , utvrdjeni su I odredjeni nedostaci:
  Gubitak vremena zbog posebnog odmeravanja vode I posebnog odmeravanja mleka u prahu ,
  Slabije izrazen ukus proizvoda .

  Kod prerade u testo , mleko u prahu se jednostavno pomesa u brasno . Prethodno otapanje
  u vodi nije potrebno.

  Нема коментара

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728
  Омогућава Blogger.