• Breaking News

    Bezbednost hrane u Srbiji


         Bezbednost hrane u              Srbiji

    Istrazivaci  FINS_a predstavili inovativni bezglutenski keks na evropskom takmicenju Ecotrophelia Europe 2016.
     Inovativni potencijal istrazivaca naucnog institute za prehrambene tehnologije  ( FINS) okupljenih oko projekta “ Funkcionalni proizvodi na bazi zita namenjeni osobama sa metabolickim poremecajima “ Ministarstva prosvete , nauke I tehnoloskog razvoja , demonstriran je na evropskom takmicenju inovativnih prehrambenih proizvoda ECOTROPHELIA EUROPE 2016.

    Takmicenje je odrzano 16.i 17. Oktobra 2016. Godine u okviru medjunarodnog sajma hrane SIAL u Parizu .

    Istrazivaci FINS a , student doktorskih studija , na takmicenju su predstavili prehrambeni proizvod  My Berry Cookie – bezglutenski keks formulisan na bazi tropa borovnice I maline  .

    U tamicarskoj konkurenciji je , pored proizvoda My barry cookie , predstavljeno je jos 14 inovativnih proizvoda razvijenih na univerzitetima u Belgiji , Hrvatskoj , Danskoj , Francuskoj , Nemackoj , Grckoj , Madjarskoj , Islandu , Italiji , Holandiji , Rumuniji , Sloveniji , Spaniji I Velikoj Britaniji.

    Bezbednost hrane u Srbiji


    Trendovi koji su obelezelili ovo takmicenje pokazuju potrebu za volorizacijom sporednih proizvoda prehrambene industrije , istrazivanjima u cilju obezbedjenja posebnih nutritivnih potreba , kao I razvojem inovativnih kulinarskih pomagala .

    Okrugli sto sa temom Bezbednost hrane u Srbiji naucna saznanja I buduci izazovi u organizaciji naucnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu ( FINS) odrzan je 17. Maja 2017. Godine za vreme trajanja 84. Medjunarodnog sajma u Novom Sadu . Organizovan je sa ciljem da se uspostavi cvrsca saradnja izmedju nauke I privrede po pitanju bezbednosti hrane .

    Uvodna saopstenja o novim zahtevima bezbednosti hrane , kao I o stanju u srpskoj prehrambenoj industriji pre I posle primene HACCP koncepta izneli su prof.dr. Ilija Djekic I prof.dr. Igor Tomasevic sa Katedre za upravljanje bezbednoscu hrane Poljoiprivrednog falkuteta Univerziteta u Beogradu .

    Dr. Jovan Kos , naucni saradnik Naucnog instituta za prehrambene tehnologije dala je pregled rizika I opasnosti od mikotoksina po bezbednost hrane , dok je mr. Zoran Miloradovic , menadzer za bezbednost hrane u koncernu Bambi izneo iskustva jednog od vodecih proizvodjaca konditorskih proizvoda u regionu u oceni dobavljaca I obezbedjivanju bezbednosti konditorskih proizvoda .

    Bezbednost hrane


    Izneta saopstenja posluzila su kao uvod u konstruktivnu diskusiju tokom koje su apostrofirani problem u obezbedjivanju kvalitetne I bezbedne hrane za domace I medjunarodno trziste sa kojima su prehrambeni sektor susrece , a iznete su I neke od ideja za njihovo prevazilazenje .

    Okrugli sto je organizovan u okviru Inovativni ciklus razvoja prehrambenih proizvoda : Okvir za unapredjenje istrazivacke izvrsnosti FINS_a – Food star koji se realizuje u okviru programa Horizont 2020 Evropske komisije.

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728