Gadget

Овај садржај још увек није доступан преко шифрованих веза.

Pretrazi ovaj sajt

Translate

петак, 23. фебруар 2018.

gluten protiv dijabetesa tipa2

Gluten protiv dijabetesa tipa dva


 Gluten protiv dijabetesa tipa 2

Prema tvrdnji jednog istrazivanja koje je predstavljeno u okviru naucne sesije u Americkom udruzenju za bolesti srca, konzumacija vece kolicine glutena moze dovesti u vezu sa smanjenjem rizika da se razvije dijabetes tipa 2 .


Autori ove studije su obrazlozili ovu tvrdnju na sledeci nacin :
Gluten , proitein koji se nalazi u zitaricama , daje hlebu I ostalim pekarskim proizvodima elasticnost I specificnu teksturu . 

Mali broj ljudi je netolerantan na gluten , ali ishrana koja u sebi ne sadrzi gluten je postal popularna I medju onima koji nemaju intoleranciju  na ovaj protein , I ako ne postoji pravi dokaz da je smanjenje unosa glutena dobro za zdravlje .
Gluten

Kako tvrdi jedan od autora , dr Geng Zong sa odseka za ishranu Univerziteta Harvard , hrana bez glutena ima manje vlakana I ostalih mikro nutritijenata koji cine manje hranljivom , a ujedno I kosta vise .

On upozorava da osobe koje nemaju celikaliju treba da razmotre smanjen unos glutena , ukoliko zele da sprece mogucnost da obole od pojedinih hronicnih bolesti , posebno dijabetesa.


Mikronutrijenti su vazni sastojci ishrane , kao sto su minerali I vitamini .
U okviru ove dugogodisnje studije u kojoj su 30 godina pratili ispitanike , istrazivaci su dosli do rezultata da ljudi obicno unose manje od 12 g glutena dnevno , a da oni koji su unosili najvise , imali su manji rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Kod onih koji su unosili manje glutena I u opste manje vlakana zitarica , razvio se factor koji ukazuje na pojavu dijabetesa tipa  2 .
U studiji je ucestvovalo ukupno 4.24 miliona ljudi u period od 1984. Do 1990. I od 2010. Do 2013. Godine.
Dijabetes tip2

Kod 15 947osoba je potvrdjen dijabetes tipa 2 .
Ucesnici su sami davali izvestaje o svom unosu glutena I vecina je ucestvovala u periodu pre pojave popularne bezglutenske dijete , tako da nema podataka o onima koji su potpuno iskljucili gluten iz svoje ishrane.

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Oglas