Gadget

Овај садржај још увек није доступан преко шифрованих веза.

Pretrazi ovaj sajt

Translate

петак, 16. март 2018.

Sta jedemo?


Sta jedemo




Sta jedemo?   
           
Pre mnogo hiljada godina , sa pojavom prvih civilizacija , poceo je da se koristi hleb u ishranii ljudi . Pre toga , covek je konzumirao zitarice u sirovom stanju  , da bih kasnije naucio da ih melje I ispece . Slucajnim otricem fermentacije uz pomoc prirodnih mikroorganizama ( kvasac) , hleb je postao nutritivno bogatiji I ukusniji , tako da je do dan-danas ostao jedan od osnovnih namirnica u mnogim svetskim kulturama .



Danas smo svedoci raznih novih trendova u ishrani koji promovisu razlicite dijetske rezime . U vecem broju slucajeva , cilj ovih trendova jeste kvalitetniji nacin zivota , pozitivan ucinak na zdravlje ljudi , povecanje vitalnosti organizma , uticaj na bolje psihicko stanje , reduckija telesne mase I dr. Medjutim , veoma cesto se susrecemo sa plasiranjem netacnih ili polutacnih informacija , cijom promenom mozemo izazvati prividne , kratkotrajne I kontraproduktivne rezultate.






Poslednjih godina , sa Zapada dolazi talas novih principa u ishrani , pa tako imamo hrono brend , LCHF trend , e free trend ( bez E oznaka ) , gluten free  I preporuke proteinskih dijabetskih rezima koji iskljucuju razne vrste voca , povrca I zitarica  , uz preporuku koriscenja raznih suplemenata koji nadoknadjuju vitamine I minerale iz zabranjenih namirnica .



Sve cesce na drustvenim mrezama plasiraju se razne informacije , koje su dostupnije nego ranije , tako da svako od nas moze biti stalno u toku . To jeste veliki pomak , u komunikaciji , medjutim  , u moru informacija koje dolaze do nas , ne retko dolazi I do prihvatanja polu ili netacnih informacija , koje stereotipno deklarisu pojave I stvari , ubedjujuci nas kako je nesto samo dobro ili samo lose I kako nesto treba obavezno konzumirati , a nesto u potpunosti izbegavati .

Tako je , primera radi , sa “E” oznakama , gde cemo naici na ceste izjave o tome kako ih treba izbegavati u sirokom luku . Za veliki broj sastojaka koji su oznaceni oznakom  “ E” , ova se izjava moze prihvatiti , dok postoji odredjeni broj sastojaka za koje ona nije primenljiva .

Potrosaci sve vise obracaju paznju na deklaracije proizvoda I one su danas prikazane tako da zaista pruzaju kompletnu informaciju o tome sta proizvod sadrzi . Neki potrosaci reaguju na “E” oznake sa velikim odbijanjem , a da neznaju ili nisu upoznati o kakvim je supstancama rec , dok sa druge strane isti ti potrosaci bez ikakve bojaznosti koriste ustaljene proizvode kao sto su : vitamin C ( E 300 ) , soda bikarbona ( E 500 ) , licetin ( E322 ) , provitamin A – karotini  ( E160a ) , antocijani ( daju boju vocu , vinu , preporucuju se za bolje zdravlje E 163 ) I mnoge druge supstance koje ne prestavljaju nikakvu opasnost za zdravlje.

Isto tako , alternativne metode ishrane koje su popularne u poslednje vreme zabranjuju upotrebu kvasca , jer , navodno , nestavlja da se fermentise u nasem probavnom sistemu I dovodi do nadimanja , gojaznosti I drugih problema .

Hrana , sta jedemo?

Dolazimo u situaciju da nakon nekoliko hiljada godina koriscenja kvasca u pekarstvu , pivarstvu , vinarstvu I medicini , osporavamo njegovo bogastvo u amino kiselinama , vitaminima B kompleksa , mineralima , enzimima I svim drugim satojcima koji su korisni za funkcionisanje organizma .

Kvasac je u hlebu inaktivisan pecenjem , a I da nije , nebi bio u stanju da preivi susret sa hlorovodonicnom kiselinom iz zeluca , sto znaci da nemoze da se fermentise u zelucu .

Da li to znaci da treba sve ove namirnice eliminisati? Naravno da ne . Svako ko zeli da vodi racuna o ishrani , treba da vodi racuna I o kolicini I kvalitetu hrane koju unese u organizam , trudeci se da kombinuje namirnice koje ce mu obezbediti sve potrebne satstojke za zdravo funkcionisanje organizma , da se hrani redovno I umereno , a ne da uvodi restrikcije I odrice se hrane koja obezbedjuje ljudsku egzistenciju toliko vekova unazad ,  pripremajuci revolucionarne metode , cesto bez ikakvih klinickih studija .


Propagira se , takodje , uzimanje glutena I namirnica koje ga prirodno sadrze iz ishrane , jer je nakon nekoliko hiljada godina koriscenja zitarica u ishrani coveka ustanovljeno da je los za zdravlje ljudi .

Naravno , postoje osobe koje su alergicne na gluten , isto kao sto postoje I osobe koje su alergicne na kikiriki , jagode , jaja , ribu , laktozu iz mleka , jezgrasto voce . U tom slucaju , one svakako nece konzumirati gluten , niti druge namirnice koje izazivaju alergijsku reakciju kod njih , ali se cini nepravednom generalizacija o celokupnom stetnom dejstvu odredjenih namirnica ili sastojaka .

0 коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.

Oglas