Header Ads

 • Breaking News

  Kako cuvati sladoled?  Kako cuvati sladoled?

   Kako cuvari sladoled?Sladoled je delimicno ili potpuno zamrznuta poslastica .


  Italijanski zanatski sladoled – Galeto artigianale italiano – je specifican proizvod , koji se razlikuje od industrijskog sladoleda , a ne samo po sastavu I kvalitetu , vec I po nacinu cuvanja .

  Proces cuvanja sladoleda pocinje od trenutka kada izadje iz mapine, mantekatora. Temperatura sladoleda tada iznosi -6 °C I -10°C I u smesi sladoleda zaledjeno je samo oko 50 % molekula vode .Ostatak ne zaledjenih molekula imaju tendenciju da se grupisu , stvarajuci pri tome  kristale leda.

  Sladoled


  Da bi se taj efekat izbegao , vazno je da se sladoled odmah stavi u sok komoru ili duboko minusni frizider na tmperaturu od -25° C do -30 ° C.

  Preporuceno za vas :

  U roku od nekoliko sati , zavrsice se process zamrzavanja negde oko 75% molekula vode. Preostalih 25%  se nece moci zalediti , zato sto se tu nalaze skoncentrisane suve materije , seceri I proteini , kao I molekuli masti koji nemogu da se zalede.

  Cuvanje sladoleda


  Zbog same ustede energije , vise nema potrebe za tako niskim temperaturama , pa se tako sladoled prebacuje u frizider na -17°C , a odatle u vitrinu na -12° C  do -14°C iz koje se sluzi potrosacima , bili u kornetu ili casi .

  Jednom napravljen , sladoled je osetljiv na svaku promenu temperature , pa ga zato treba pazljivo cuvati .
  Neodgovarajuca temperatura moze da pokrene dva nezeljena procesa .

  Pre svega , rizikuje se bakterioloska ispravnost proizvoda , a zatim I mogucnost da sladoled izgubi svoja svojstva .
  Na neodgovarajucoj temperaturi , sladoled moze da izgubi svoj volumen , a bez vazduha koji se nalazi u sladoledu u procentima od 25 – 30% , dobili bi smo vodnjikavu masu , I na izgled I svojim ukusom .

  Za besprekoran izgled , mekocu I svilenkastost , nikada ne bi trebalo raditi samootapanje vitrine dok je sladoled u njoj . Ukoliko se to radi , onda bi bilo idealno da se sladoled uvece premesti u frizider na -17°C , a da se vitrina tokom noci ostavi iskljucena . Ujutru , kada se pocne sa radom , najpre treba ukljuciti vitrinu I sacekati da temperature dosegne -12°C , pa tek onda staviti sladoled unutra .

  Sladoled


  U suprotnom , ako je podesena na samootapanje dok je sladoled u njoj , rizikujemo da se na povrsinskom sloju sladoleda pojavi preterana oksidacija ili , jos opasnije , da se tokom tog kratkog perioda kada temperatura dospe 0°C , pokrene process razmnozavanja bakterija .

  Prednosti pravilnog cuvanja sladoleda su vise struke : cuva se bakterioloska ispravnost , kao I sam izgled I ukus sladoleda .

  Нема коментара

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728
  Омогућава Blogger.