Header Ads

 • Breaking News

  Hleb novog sveta  Hleb novog sveta    Hleb novog sveta


  Sjedinjene Americke Drzave su koloritni mozaik nacija - Engleza , Nemaca , Nordijaca , Italijana , kineza .... Svi oni , kada su se doseljavali u "obecanu zemlju" , sa sobom su mogli da ponesu samo svoje iskustvo , obicaje , jezik i tradiciju , Pecenje hleba bio je jedan od prvih zadataka zena cim su izgradili kuce.  Bio je isti onaj hleb koji su pekle njihove majke i bake . Tako su sjedinili svoja secanja na zavicaj sa verovanjem u obecanu bolju buducnost . U zemlji obilja zitarica je bilo , i jos uvek ima , i vise nego dovoljno .  Danas je u SAD_u pekarstvo izuzetno razvijeno i daje 2.1% ukupnog DBP_a . Vecina malih porodicnih pekara rasprostranjenih po celoj zemlji i dalje se drzi tradicije porekla osnivaca , odnosno naslednika - italijanske , francuske , kineske , nemacke , jevrejske ....

  Industrijsko pekarstvo preko klasicnih prodavnica i supermarketa dominira ponudom hleba razlicitog sadrzaja i velicina.
  Industrijski hleb se donekle razlikuje od ponude u malim pekarama . Opste je pravilo da hleb na rafovima prodavnica i supermarketa ima meksu sredinu jer sadrzi vise masnoce svezeg mleka ili rastopljenog butera .

  Medjutim , jos uvek se najkvalitetniji hleb proizvodi u zanatskim pekarama .Amerikanci su posebno ponosni na svoje burger zemicke , Mnogi sociolozi smatraju da je americka kultura jedan lonac u kome su se stopile razlicite tradicije - "melting pot". U tom loncu stvoren je burger , takoreci americki nacin zivota .

  Americki burger je drugaciji od hamburgera koji se prodaje po belom svetu , posebno u Mekdonaldsu . A bez dobre zemicke nema ni gastronomskog uzivanja u burgeru .

  Najbolje zemicke napravljene su od jedniostavnog testa . Industrijske koje se prodaju po supermarketima , sadrze emulgatore i za prave gurmane imaju ukus ''meke pene" .
  Jos uvek su najbolje burger zemicke mogu naci u zanatskim pekarama  - italijanskim , francuskim , jevrejskim.
  Tradicionalne pekare prave zemicke dajuci im posebne egzoticne ukuse , finu teksturu i prefinjenu aromu , koja se idealno stapa sa mesom u jedinstveni deliates .
  Vremenom , prilagodjavajuci se i stvarajuci nove zivotne navike u " melting pot " kulturi , Amerikanci su razvili svoje posebne , popularne vrste hleba .
  Samu u San Francisku moze se jesti cuveni prirodni San Francisko kiseli hleb .
  Stanovnici San Franciska ponose se " San Francisko sourdought " hlebom.U osnovi , to je klasicni francuski hleb od kiselog testa koji se u tom gradu poceo praviti polovinom devetnaestog veka ,, dolaskom pekara iz Francuske. Tajna ukusa ovog hleba je u jedinstvenim bakterijama " San Francisko vrste " KOJE USPEVAJU SAMO U TOM PODRUCJU i koje se ravijaju samo u kiselom testu.  Poznat je i bostonski crni hleb (Boston brown bread) , koji su pravili hodocasnici naseljavajuci drzavu Masacusest . To je bio hleb  siromasnih pravljen od razenog , kukuruznog i malo psenicnog brasna .
  Testo se nije peklo u pecnici vec parilo u keramickim modlama .  Bostonski crni hleb i danas je jedan od omiljenih pekarskih proizvoda i cesto mu se dodaje melasa i buter tako da se dobije slatkast ukus .

  Dolaskom u Novi svet emigranti su zatekli starosedeoce Indijance , koji su gajili dar " bele boginje" , kukuruz , ali nisu imali pekarskog umeca .
  Iz tog susreta rodile su se mnoge vrste hleba od kukuruznog brasna posebno u juznim drzavama ( Novi Meksiko , Teksas , Arizona): jenki kukuruzni hleb  (Yenkee corn bread ) , americki kukuruzni hleb ( american corn bread ), dupli kukuruznio hleb ( duble corn bread ) , virdzinijski kasika hleb ( Virginia spoon bread) , jalapeno kukuruzni hleb ( jalapeno corn bread) ....
  Nastanak anadama hleba siroko je poznat po anegdoti , jos iz kolonijalnog perioda , o cemu je napisano i nekoliko knjiga .
  To je jedan od retkih kukuruznih hlebova koji se pravi sa kvascem i danas se moze naci samo u malim zabacenim zanatskim pekarama.  Anegdota kaze da je razdrazljivi drvoseca iz Nove Engleske imao zenu po imenu Ana koja ga je za veceru hranila iskljucivo kukuruznim hlebom .
  Jednom prilikom Ana je u kuhinji ostavila kukuruzno brasno i malo melase. Vrativsi se s posla , besni drvoseca je napravio testo od onoga sto je nasao na stolu pomesavsi to sa brasnom , vodom i kvascem .
  Testo je stavio u rernu da se pece i sve vreme ponavljao - Ana da sii prokleta ( Anna damn her ).
  Tako je prema anegdoti nastao taj kukuruzni hleb sa kvascem i njegov neobicni naziv anadama.

  Novi Orleans hleb ( New Orleans bread ) nastao je u drzavi Novi Orleans , koji su naselili Francuski doseljenici . Francuski tost ( Pain perdu ) je uobicajeni dorucak stanovnika ovog grada .
  Ovaj hleb je mnogo meksi od svog Francuskog originala .To je veoma lak beli hleb , slicne supljikave teksture kao baget , ali sa dodatkom masti i secera , sto mu daje bogatiji i malo sladji ukus .

  Indijanci , starosedeoci Amerike , kao samostalna manjina danas zive u rezervatima . Hleb koji prave lici na male pogace . Testo se napravi od brasna i vode , zatim se valja i sece u obliku kruga ili kvadrata . U Severnoj i Juznoj Dakoti u rezervatu gde zivi pleme Sijuksa , hleb , zbog nacina pecenja , nazivaju " przeni hleb " (fry-bread) i tradicionalno ga prave za plemenske ceremonije .

  Нема коментара

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728
  Омогућава Blogger.