Header Ads

  • Breaking News

    Proklijala fermentisana zrna u ishrani

    Proklijala cela zrna u ishrani

    Proklijala cela zrna u ishrani , klijanje fermentacija

    Bogastvo skriveno u prirodno fermetisanim proklijalim zrnima

      Proklijala cela zrna u ishrani 

    Proklijala zrna u ishrani koriste se preko hiljadu godina .
      
    Proklijala cela zrna u ishrani
    Prirodni proces klijanja koristili su moreplovcina svojim dugim putovanjima - isklijavali su mahune pasulja kako bi obogatili svoju ishranu .

    U Rusiji narodni recept za ovsenu kasu podrazumevao je proklijavanje i fermentisanje zrna . 

    Proklijala cela zrna pospesuju varenje , sadrze esecijalne minerale i vlakna i omogucavaju organizmu bolju apsorpciju bitnih nutritijenata .


    Duga fermentacija proklijalim zrnima daje bogat ukus . Klijanje nam omogucava da iskoristimo sve prednosti celih zrna .



    Klijanje 

    Poznato je da je priroda mnogima od nas izvor neiscrpne inspiracije .Ne govorimo samo o bojama ili mirisima koji mnoge inspirisu ,, vec i o prirodnim procesima koje covek , uprkos svim svojim znanjima i dostupnim alatima , retko uspeva da rekonstruise . Jedan takav proces je i klijanje .

    Klijanje u ishrani 


      Deo prirodne " borbe za opstanak " svake biljke jeste stvaranje semena , tj. ako govorimo o zitaricama , stvaranje zrna . Tim procesom ,  biljka se priprema za predstojece , ne uvek povoljne , klimatske uslove .S obzirom na to da sama nece uspeti da opstane , u zrnu cuva najvrednije sastojke - sve ono sto je neophodno za novi zivot .


    Nutrtitivno , u zrnu zitarica , najzastupljeniji su kompleksni ugljeni hidrati , ali i znatne kolicine vitamina B , E i C , antioksidansa , kao i svarljivih vlakana .

    Klijala zrna psenica


    Klijanjem , zrno zapocinje svoj proces rasta , kompleksna jedinjenja se razgradjuju . a ostali nutrijenti ( prvenstveno uskladisteni minerali i vitamini ) postaju dostupniji .



    Najvazniji procesi koji se desavaju pri klijanju :

    * Fitinska kiselina se razgradjuje - oslobadjaju se minerali koje ona vezuje  - postaju pogodniji za apsorpciju .

    * Smanjuje se ukupna kolicina ugljenih hidrata u zrnu .

    * Povecava se kolicina slobodnih amino kiselina .


    Fermentacija 

    Fermentacija je prirodni proces kojim se hrana menja . Fermentacijom se stvara bogat ukus piva , proizvodnja najfinijih sireva bazira se na fermentaciji , vino sazrevanjem fermentise .

    Cak su i nase bake testo ostavljale preko noci omogucavajuci mu dugu fermentaciju i na taj nacin hleb je dobijao onaj ukus kojeg se svi rado secamo .

    Duga fermentacija proklijalih zrna obezbedjuje maltozni , prepeceni , blago vocni i prirodno sladak ukus .

    Dva prirodna procesa - klijanje i fermentacija = zdravlje & ukus.   

    Нема коментара

    Post Top Ad

    ad728

    Post Bottom Ad

    ad728
    Омогућава Blogger.