Header Ads

 • Breaking News

  Proklijala fermentisana zrna u ishrani

  Proklijala cela zrna u ishrani

  Proklijala cela zrna u ishrani , klijanje fermentacija

  Bogastvo skriveno u prirodno fermetisanim proklijalim zrnima

    Proklijala cela zrna u ishrani 

  Proklijala zrna u ishrani koriste se preko hiljadu godina .
    
  Proklijala cela zrna u ishrani
  Prirodni proces klijanja koristili su moreplovcina svojim dugim putovanjima - isklijavali su mahune pasulja kako bi obogatili svoju ishranu .

  U Rusiji narodni recept za ovsenu kasu podrazumevao je proklijavanje i fermentisanje zrna . 

  Proklijala cela zrna pospesuju varenje , sadrze esecijalne minerale i vlakna i omogucavaju organizmu bolju apsorpciju bitnih nutritijenata .


  Duga fermentacija proklijalim zrnima daje bogat ukus . Klijanje nam omogucava da iskoristimo sve prednosti celih zrna .  Klijanje 

  Poznato je da je priroda mnogima od nas izvor neiscrpne inspiracije .Ne govorimo samo o bojama ili mirisima koji mnoge inspirisu ,, vec i o prirodnim procesima koje covek , uprkos svim svojim znanjima i dostupnim alatima , retko uspeva da rekonstruise . Jedan takav proces je i klijanje .

  Klijanje u ishrani 


    Deo prirodne " borbe za opstanak " svake biljke jeste stvaranje semena , tj. ako govorimo o zitaricama , stvaranje zrna . Tim procesom ,  biljka se priprema za predstojece , ne uvek povoljne , klimatske uslove .S obzirom na to da sama nece uspeti da opstane , u zrnu cuva najvrednije sastojke - sve ono sto je neophodno za novi zivot .


  Nutrtitivno , u zrnu zitarica , najzastupljeniji su kompleksni ugljeni hidrati , ali i znatne kolicine vitamina B , E i C , antioksidansa , kao i svarljivih vlakana .

  Klijala zrna psenica


  Klijanjem , zrno zapocinje svoj proces rasta , kompleksna jedinjenja se razgradjuju . a ostali nutrijenti ( prvenstveno uskladisteni minerali i vitamini ) postaju dostupniji .  Najvazniji procesi koji se desavaju pri klijanju :

  * Fitinska kiselina se razgradjuje - oslobadjaju se minerali koje ona vezuje  - postaju pogodniji za apsorpciju .

  * Smanjuje se ukupna kolicina ugljenih hidrata u zrnu .

  * Povecava se kolicina slobodnih amino kiselina .


  Fermentacija 

  Fermentacija je prirodni proces kojim se hrana menja . Fermentacijom se stvara bogat ukus piva , proizvodnja najfinijih sireva bazira se na fermentaciji , vino sazrevanjem fermentise .

  Cak su i nase bake testo ostavljale preko noci omogucavajuci mu dugu fermentaciju i na taj nacin hleb je dobijao onaj ukus kojeg se svi rado secamo .

  Duga fermentacija proklijalih zrna obezbedjuje maltozni , prepeceni , blago vocni i prirodno sladak ukus .

  Dva prirodna procesa - klijanje i fermentacija = zdravlje & ukus.   

  Нема коментара

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728
  Омогућава Blogger.