Header Ads

 • Breaking News

  Beskvasni hleb

                            Beskvasni hleb

     Tehnologija  proizvodnje beskvasnog hleba sastoji se od tri faze u okviru kojih se proces izrade mora pazljivo pratiti , kako bi se dobio kvalitetan hleb koji pored bogatog nutritivnog sadrzaja , mora biti ukusan i imati dobru tekstutru .


     Na samompocetku zamesi se testo , druga faza je sazrevanje , fermentacija , a zavrsna faza u procesu proizvodnje je pecenje .
  Sirovine koje se koriste za zames su : brasno T- 500 , smesa za proizvodnju pekarskih proizvoda sa semenkama lana ( integralna razena prekrupa , bubreno psenicno brasno , przeno psenicno sladno brasno , zacini , enzimi ,, regulatori kiselosti ), poboljsivac za proizvodnju hleba ( srestva za dizanje hleba : soda bikarbona , emulgatori , regulatori kiselosti - vitamin C , dijetalna vlakna , zgusnjivac ) , so i hladna voda.


  Beskvasni hleb     Mesenje testa odvija se u mesilicama . Po recepturi u mesilicu se dodaju sirovine u sledecim odnosima : 80% brasno T -500 , smesa 20% , poboljsivaci 10% , so 2% i hladna voda oko 60% .

  Prilikom zamesa treba  da se dobije homogena masa testa sa odredjenim reoloskim karakteristikama . Vreme zamesa kao i intezitet mesenja odvija se 6 minuta u sporom i isto toliko u brzom rezimu rada .


     Osnovni zahtev u izradi testa pored homogenosti jeste odredjena temperatura testene mase po zavrsetku zamesa i ona za ovu vrstu testa iznosi oko 16 C.


     Nakon zamesa , testo se vadi iz kible i na delilici deli na testene komade odredjene gramaze . Sledi proces okruglog oblikovanja koji se odvija na masini - okruglitelju .
  loptasti oblik je najpovoljniji , jer se dobije testeni komad sa najmanjom povrsinom , tako da ne dolazi do isusivanja , a na taj nacin se formira i opna koja sprecava izlazak gasova,       Nakon toga se odvija intermedijalno odmaranje testenih komada u trajanju oko 15 mnuta . Okrugli komadi se zatim transportuju do masine za duguljasto oblikovanje radi radi dobijanja izduzenog oblikovanja vekne , koje se potom smestaju na potezne aparate i stavljaju u fermentacione komore.


  Fermentaciona komora


      Zavrsna fermentacija  se odvija pri temperaturi od 30 do 35 C i pri vlaznosti vazduha od 75 do 80% u priodu od 90 do 100 minuta .

      pecenje se odvija u etaznoj peci , na podu peci , pri temperaturi od 200 do 220 C , uz dodatak pare u tri navrata sa razmakom od po dva minuta . Vreme pecenja vekne hleba je oko 20 minuta .

     Posle zavrsenog pecenja , hleb se stavlja na kolica sa resetkama da bi se vekne postepeno ohladile i stabilizovale .

     Ova vrsta hleba pogodna je za svakodnevnu zdravu ishranu , za detoksikaciju organizma kao i povecanje imuniteta . Mogu ga koristiti osobe koje imaju problema sa kandidom ,, kao i one sklone alergijama na kvasac ili reakcijama na kozi ( osipi i crvenilo ).


   

  Нема коментара

  Post Top Ad

  ad728

  Post Bottom Ad

  ad728
  Омогућава Blogger.